1.10.17

Podzim v Podtroseckém údolí

Máme krásné babí léto.Podle předpovědi nebude dlouho trvat a tak by byla škoda nevyrazit za město do přírody.Podzim mám ráda u rybníků v Podtroseckém údolí.Každý podzim se sem vypravíme.
První rybník je Rokytnický.Patří do podtrosecké rybniční soustavy,kterou tvoří dalších šest rybníků.Vidlák,Krčák,Věžák,Nebák,Hrudka a rybník Semínský.

Od rybníku je krásný výhled na Trosky.










Další rybník,který máme při cestě je Vidlák.Od hráze přes rybník a dále se rozprostírá přírodní rezervace Rašeliniště Vidlák,která patří k nejcennějším lokalitám v Českém ráji.Je zde jedinečný mokřad se vzácnými rostlinami a živočichy.



V lese bylo velké mokro,také předcházející dny pořád pršelo.Vypravili jsme se po cestě kolem rybníka,protože jsem na druhém konci zahlédla labutě.






Labutě pózovaly,nelekly se ani našeho velkého psa,který pobíhal po břehu.






Podívala jsem se nahoru a lekla se.Kámen vypadal,jako by se měl každou chvíli uvolnit.









Manžel zahlédl ve břehu houby.A najednou jsme měli plné ruce.Bylo jich tu plno.Hlavně hřib žlutomasý,nebo-li babka a také hřib hnědý.




Dalším rybníkem je Krčák.Bohužel zarůstá čím dál více.Kdysi byl krásně vidět ze silnice,teď je okolí tak zarostlé,že jsem marně hledala pěšinku,abych se k němu dostala.Manžel se mi zatím ztratil v lese naproti.Chytla ho houbařská vášeň.










A nejkouzelnější rybník v Českém ráji a můj nejoblíbenější
Věžák


Z vody vystupují pískovcové skály.Byla tu natáčena scéna z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny,ale to jistě každý už ví.


Informační turistické centrum Správy CHKO Český ráj








Zde je podzim v plné své kráse,dokazují to nádherně zbarvené stromy.







Bleky byla spokojená,celé odpoledne venku.
















Bylo tady krásně,čistý vzduch a také velký klid.Potkali jsme cestou pouze jednu mladou rodinku.Byl také pracovní den.Další volné dny to bude poněkud horší.


Kostelík na Všeni,za chvíli budeme doma.



Z procházky,kde jsme nechtěli hledat houby,ale kochat se podzimní přírodou jsme si přinesli domů dvě plné mísy hub.A byla bílá polévka,řízky,smaženice,houbový guláš a ještě plná síť hub na sušení.















                               

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení