29.5.17

Bílé sloní kameny

V pondělí byl další horký den a já se přesto rozhodla pro výlet za Sloními kameny do obce Jitrava.
Z Turnova jsme jeli směr Liberec,kde nás překvapil hustý černý dým nad částí města.Manžel přeladil rádio na Contact Liberec,kde šly zrovna zprávy a dozvěděli jsme se,že hoří sklad chemikálií.




Z Liberce jsme pokračovali směr Děčín a potom odbočili na Jitravu,kde jsme nechali auto.








Skupina skal Bílé kameny leží asi 1 km severně od Jítravy na úpatí vrchu Vysoká. Skály jsou nápadné svou bělostí a zaoblenými tvary, připomínajícími mohutné hřbety odpočívajících slonů, proto jsou někdy označovány jako Sloní skály.
Přírodní památka Bílé kameny představuje osamocenou skupinku pískovcových skal, které dosahují výšky až 20 m. V jejich stěnách místy vznikly vlivem zvětrání méně odolných vrstev pískovců oválné dutiny, menší jeskyně a skalní tunely.
 K Bílým kamenům se váže pověst o odchodu trpasličího národa. Před dávnými lety se prý poblíž Sloních skal ztratila mladé pastýřce kravka. Dívka ji dlouho nemohla najít, až si všimla dobytčete u jedné z menších skalek. Vedle kravky uviděla sedět trpaslíka, který jí dal do úschovy malý klíček se slovy, že patří k trpasličí pokladnici a aby jej opatrovala, protože on a jeho lid musí ze země odejít. Spolu se svými bratry se pak vydal směrem k Žitavě, kde se měl setkat se svými bratry z Krušných hor. Dívka klíček uschovala do duté lípy, kde by měl být dodnes. Trpaslíky od té doby v kraji okolo Jítravy nikdo nespatřil.
Také jsem se dočetla,že v oblasti dochází k paranormálním jevům: „Před pár lety k Bílým kamenům mířila skupinka cyklistů. V okamžiku, kdy se chystali na skály vylézt, zjevuje se jim jako duch dívka v bílých šatech. Vyděšení cyklisté nasedají na kola a ujíždějí rychle pryč. Krátce nato je oslepí namodralá záře, ozve se ohlušující rána a z černých mračen přímo na Sloní skály dopadá blesk. Fantom vznášející se nad skalami tak cyklistům zachránil život.