31.7.17

Před bouřkou


V neděli večer se začalo zatahovat a obloha na západě se začala nádherně zabarvovat.Nejdříve světle fialová postupně přešla do rudé.Bohužel v sídlišti,kde jsou v obraze paneláky se toho moc nevyfotí.Musela bych jet dost daleko za Turnov,abych měla před sebou otevřený prostor.Jak jsem se dočetla,tak nádherné barvy způsobilo velké množství prachu v atmosféře.





27.7.17

Valinka na trampolíně

Valinka,moje nejmladší vnučka,po prázdninách půjde do druhé třídy mě požádala,zda bych mohla natočit jak cvičí na tranpolíně a hlavně,aby byla na Youtube.



Kytičky vždy potěší

Prší a prší,celou noc.Vláhy je potřeba a kytičkám na zahradě svědčí.





 










 


23.7.17

Západ slunce z Císařské Kuchyně

Nádherné západy slunce jsou od Císařské Kuchyně směrem na Čelákovice.Vyjeli jsme od mé sestry po osmé hodině a protože je to tam samá rovina,tak nás sluníčko provázelo až na výjezd na dálnici na Turnov.















20.7.17

Skanzen v Přerově nad Labem

Tentokrát jsme návštěvu u mé sestry spojili s návštěvou skanzenu v Přerově nad Labem.
Muzeum v Přerově nad Labem bylo založeno a otevřeno v roce 1967. Muzeum začínalo z mála - "staročeskou chalupou" čp.19 v Přerově nad Labem. Do muzea bylo postupně přeneseno a zrekonstruováno celkem na 30 objektů. Jedná se o chalupy, špýchary, různá hospodářská stavení, ale i zvoničku, holubník a bránu.
Najdete zde ukázky z oborů jako je včelařství, mlékařství,kovářství, dílnu ševce, krejčího apod. Krásné jsou situace vyobrazené pomocí figurín - rodiny u stolu, ukázky z běžného života lidí na vesnici.Ve skanzenu shlédnete i ukázky lidových krojů.



Chaloupky se mi moc líbily.







Při vstupu do místnosti jsem automaticky pozdravila a potom se trochu vylekala.Postavy byly jako živé a občas mě děsily a ani  nevím proč.




 

To je výběr forem na bábovku,


Tohle nádobí měla teta v kuchyni.Moc se mi jako malé holce líbilo.















Na valše bych prát nechtěla,ale pamatuji,že babička prala.






 
















Skanzen se rozšiřuje o další stavení














Tohle se už nevidí,Je prostě jiná doba.


Tohle je aktuální pořád.




Moc se mi líbilo,jak je všude upravené okolí,hodně krásných kytiček.Vůbec to tu na mě působilo moc mile,prostě jako doma.A to jsem ženská z města,ale byla jsem často u babičky a tet na vesnici.










Z výstavy,jak se žilo před padesáti lety.To je mi už známé.





Ve staré škole.Měla jsem problém při focení.Ne jen ve škole,ale i v ostatních prostorách,které sice byly osvětleny malou lampou u stropu,i tak zde bylo hodně šero a ještě jsem fotila proti oknům.







Vedle skanzenu stojí zámek ,o který se v současné době vedou spory.Petice chce zámek zachovat jako součást skanzenu a zamezit prodeji do soukromého vlastnictví.